Što nude kalifornijske gliste ?

Čudan oblik prijateljstva od kojeg svi imaju korist

prijateljstvoU današnje doba ljudsko biće sa suvremenim načinom života svakodnevno stvara biootpad, a to predstavlja problem ako ga se ne iskoristi. Tu drage volje uskaču crvene “kalifornijske” gliste kao savršeno rješenje, jer veliki dio našeg otpada je njima hrana. A humus koji gliste proizvedu je savršena hrana za biljke, koje su hrana čovjeku koji u većini slučajeva plaća da mu netko drugi taj biootpad zbrine.

 


Recikliranje

recikliraj_ikonaTa suvremena riječ, koja nekad nije ni imala potrebe postojati, danas puno znači. Svatko tko “ima gliste” s ponosom može reći da reciklira jer gliste ga bez problema rješavaju i do 70% kuhinjskog otpada. Time čovjek štedi novac jer puno manje toga završava u kanti za smeće, što znači manji računi. Također tako i ne doprinosi gomilanju otpada na deponijima smeća i čini ovaj planet mrvicu ljepšim mjestom.

 


Vermikompost (lombrikompost, glistinac, glistenjak iliti humus kalifornijskih glista)

neprosijani_webU razvijenim zemljama poznat kao crno zlato, zbog same vrijednosti na njihovom tržištu a i zbog zadivljujućeg djelovanja koje ima kada se stavi oko korijena bilo koje biljke. Mislim da je posve bespotrebno raspravljat koje je gnojivo najbolje za vaš vrt ( konjsko, kravlje, ovčje ili kozje?!) Dovoljno je da se zapitate da li je vaš vrt prirodno stanište glista ili gore spomenutih životinja i tko bi tamo trebao obavljati nuždu! :)

 


Glistin čaj (humusna voda, kompostni čaj, eng. worm tea)

nude_glistincajAko biljke išta vole više od kišnice, onda je to čaj i to glistin čaj. Taj tekući koncentrat glistinca obiluje mineralima i mikrobiološkim životom za kojima biljke jednostavno žude i na koje ne mogu ostati ravnodušne. Primjenom pri zalijevanju korijena biljke koristi ga se kao tekuće gnojivo i stimulator rasta, a špricanjem po lišću postaje zaštitno sredstvo jer cijela vojska dobrih mikroorganizama ostaje na površini lista i tako liječi i štiti biljku od napada loših bakterija, gljivica i virusa.

 


Još više glista

josh_glistaAko niste znali, gliste ne spavaju, što znači da 24 sata na dan 365 dana u godini, one samo klopaju, vrše nuždu i vode ljubav. Posljedice su naravno puno puno novih gladnih glista, a njih možete pokloniti ili prodati, te tako uz njihovu pomoć, vlastiti biootpad pretvoriti u dodatni prihod.

 


Proteinska poslastica za ljubimce i domaće životinje

pticaIzgleda da gliste nisu drage samo ljudima. Mnoge životinje također obožavaju gliste jer zbog svog visokog proteinskog i mineralnog sastava, ukusan su obrok. Što znači ako ste vlasnik ribica, kornjača, ptica, gmazova uvijek će te imati dostupan slasni obrok za svoga ljubimca.

 


Uvijek spreman živi ribički mamac

slide_ribanjeNisam ribolovac, ali se sjećam da jedno od prvih mojih iskustava sa glistama bilo je nabadanje iste na udicu. I ako sada ne bi imao srca to napraviti jer su mi puno korisnije žive, vjerujem da je u ribičkim krugovima crvena “kalifornijska” glista cijenjen mamac zbog svoje živahne naravi i dobrih ronilačkih sposobnosti.

 

One thought on “Što nude kalifornijske gliste ?

  1. pozdrav! I ja sam pocela da odlazem odpad iz kuhinje na hrpu,stavljam sve sto imam,da li sam pogrijesila odlazuci ljuske jaja? Neko mi je rekao da piljevina od bagrema nije pozeljna a evo mi stoji na hrpi.Odlozila bih je na novu hrpu i dodala izmet kokoski za pocetak,sada bas i nema vise trave ali ima nesto lisca i opet odpad iz kuhinjem.Sta da radim? Moze li me neko posavjetovati u vezi bagremove piljevine?