Odvajanje glistinca od glista: Metoda za (ne)strpljive

Vječno je pitanje, kako odvojiti gliste od glistinca. Postoji više načina i svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Kako si ja ne volim zadavati nepotrebnog posla, oslanjam se uglavnom na metodu “horizontalne migracije” i metodu “namami gliste hranom u mrežu i prebaci u novi dom”.  Te obje metode zahtijevaju određeno vrijeme čekanja, ali zato minimalno posla, jer se oslanjaju na sasvim prirodnu potrebu glista da migriraju tamo gdje ima novih zaliha hrane.

 

Iz raznih razloga se čovjek može naći u situaciji da mu treba glistinac odvojen od glista u što kraćem vremenu, a ovo je metoda za takve situacije. Zahtjeva strpljena i vremena, ali zato dobijete ono što želite, čim obavite posao :) 
Metoda se oslanja na činjenicu da gliste bježe od svijetla i to možemo iskoristiti u ovoj situaciji.

 

Odvajanje glistinca od glista

 

– Iz svog kompostera s glistama izvadite dio sadržaja. Najbolje je s dna, jer je tamo najviše “čistog” glistinca, najmanje glista i najmanje neprerađene organske materije.

 

– Taj sadržaj istresite na neki najlon, kako bi lako mogli rukovati, istresati i pokupiti gliste koje se prime za njega.

 

– Mjesto obavljanja posla neka bude negdje gdje ima dosta svjetlosti ili pod lampom, kako bi se gliste osjetile ugroženo i brže bježale.

 

– Sadržaj možete ostaviti na jednoj hrpi ili rasporediti na više manjih. Napravite kako god mislite da je bolje.

 

– Kada više ne primjećujete gliste na površini, pripremite posudu i krenite lagano prstima sakupljati gornji sloj.

 

– Kada naiđete na gliste, strpite se malo da opet pobjegnu od svjetlosti i nastavite dalje.

 

–  Ponavljajte postupak sve dok vas na dnu ne dočeka klupko glista, a u posudi samo glistinac.

 

 Zašto bi si netko zadavao toliko posla ?

 

Ovo je praktična metoda za ljude koji nemaju velike kompostere s glistama i koji si mogu odvojiti vremena da si iz njega izdvoje nekoliko litara glistinca za vlastite potrebe. Također, ako bi si čovjek htio raditi čaj od glistinca ili ekstrakt glistinca i tako sve dobrobiti glistinca raširiti na puno veću površinu, taj trud bi se jako brzo isplatio.

 

Video za kraj, kako bi vidjeli postupak svojim očima.

 

Comments are closed.