Zaštita kalifornijskih glista od hladnoće

zima_glistaKalifornijske gliste, kao i svako biće, žele živjeti i da bi ostale na životu, trudit će se da zadnjeg gmizaja. Iako su slijepe i gluhe, raspolažu svim ostalim osjetilima potrebnim za detektiranje nepovoljnih uvjeta. Gliste jako dobro osjete razlike između, toplo – hladno, vlažno – suho, jestivo – nejestivo i zato neprestano gmižu u potrazi za najugodnijim ambijentom s najfinijom hranom. Ako im prijeti nekakva nepogoda, sve dok imaju mogućnosti maknuti se negdje bolje, ugodnije, toplije, sigurnije to će i napraviti. Tako čovjek, jako brzo nauči što ta stvorenja vole i kako im je vrlo lagano ugoditi, samo promatrajući gdje ih ima najviše sretnih i živahnih.

 

U čemu je problem ?

 

Kada čovjek ima gliste, obično se zime najviše plaši, barem ja jesam, ali samo one prve, dok još nisam imao iskustva. Problem je što su gliste velikim postotkom načinjene od vode i ako se nalaze dovoljno dugo u ambijentu gdje se voda smrzava i one se smrznu. Kako su previše nježne da naprave tunele u normalnom tlu i odu dublje kako bi se zaštitile od hladnoće, one ovise o hrpi organske materije u raspadu koja se nalazi iznad zemlje. Što i je njihovo prirodno stanište.

 

Nema problema :)

 

Dovoljno velika kompostna hrpa je sve što je potrebno kalifornijskim glistama da prežive zimu. Kada si okružen volumenom dovoljno velike organske materije u raspadu ona pruža izolacijska svojstva i stvara toplinu. Što znači da vanjska temperatura zraka može biti jako niska,a u sredini kompostne hrpe ugodno toplo. Još ako se malo izolira i tako zadrži stvorena temperatura i spriječi utjecaj vanjske, pa nikakva zima ne predstavlja problem.

 

Napravi kako spada, tako da kasnije nemaš brige

 

Kad znaš s kakvim si točno problemima suočen lakše nađeš rješenje. U ovom slučaju, malo više truda i razmišljanja pri izradi doma za gliste može značiti puno bezbrižnije zime, a i puno efikasnije kompostiranje. Moram napomenut da ovakav način razmišljanja vrijedi u kontinentalnoj klimi gdje je najveći izazov niske temperature. Negdje drugdje možda nije tako pa ne vrijedi ni ovaj dizajn u potpunosti.

 

10847628_1522644411345531_4586177775547048641_o

 

Zaštita kalifornijskih glista od hladnoće

 

Za početak, ako dom ima dužu stranicu, dobro ju je okrenuti prema jugu, tako da Sunce zimi može grijati veću površinu. Zaštiti od utjecaja vjetra je uvijek dobra ideja jer ništa ne oduzme toplinu kao konstantni naleti hladnoga zraka. Izolacija bočnih stranica, pomaže zadržati stvorenu toplinu i štiti od utjecaja hladne vanjske temperature. Ako je izolacija od organskog materijala C:N omjera blizu optimalnog za kompostiranje, taj materijal će ujedno i stvarati toplinu prilikom vlastite razgradnje. Isto tako i izolacijski pokrov puno znači, a on može biti hrpa sijena, slojevi kartona, deka, ma bilo kakva deblja barijera između glista i hladnoga zraka. Ako je izolacijski pokrov neki prirodni materijal kroz koji može napadati kiša, dobro je staviti i neku vrstu poklopca, koji bi spriječio prodor hladne vode među gliste. Ja sam si napravio drvene poklopce ali jednako dobro bi poslužili, najlon ili cerada. Napada li debeli sloj snijega na vaš dom za gliste, slobodno ga ostavite jer i on je izvrsni prirodni izolator. Jedino bi možda bilo pametno maknuti ga prije nego što se počne otapati, ako bi u suprotnom sva ta hladna voda završila kod glista.

 

Iako je zima, Sunce svejedno šalje svoju energiju na Zemlju, koju lagano možemo uhvatiti preko dana i tako pasivno grijati gliste. Ako možemo dobro je dom smjestiti uz nekakav oblik termalne mase, npr. zid kuće, garaže. koji će se preko dana zagrijati, a preko noći tu toplinu otpuštati. Na isti način će doprinijeti i ako oko legla stavimo, cigle, kamenje, ploče, ma bilo kakav materijal koji ima sposobnost akumulacije topline.

 

Svaki od ovih savjeta zasebno, ne utječe puno na temperaturu, ali kada djeluju zajedno mogu puno značiti. Pokušati ispuniti sve je definitivno pretjerivanje i nepotrebno. U ovom slučaju je to tako ispalo jer sam sve materijale imao besplatno na raspolaganju. Također to mi je bila prva zima s glistama i nisam znaš što me čeka, pa sam malo pretjerao u želji da im ugodim. Zato sada imam dom za gliste koji ima otvoreno dno zaštićeno žičanim pletivom, tako da se gliste ne mogu utopiti, niti im smetati previše vlage niti biti pojedene od krtice. Dom koji je ujedno super izoliran i pasivno grijan i za koji se nadam da se gliste u njemu nikada neće smrznuti. Dom koji je dovoljno velik da stane toliko hrane da ga mogu zapustiti na duže vrijeme.

 

A gdje su ugodne posljedice ?

 

Sada plodno tlo gdje niču samonikle koprive

Nekada bilo sijeno koje je služilo kao izolacija legla

Izvrsni dodatak za vrtne gredice

Stotine litara organske materije bogate humusom

Mogao sam i stiroporom izolirati dom glistama ali kada god mogu odabirem prirodne materijale. U ovom slučaju hrpa suhe pokošene trave s livade je bio pun pogodak. Tko god radi dom za gliste na otvorenom bilo kakvog dizajna koji mu omogućuje da oko njega koristi prirodni materijal poput sijena kao izolaciju, definitivno bi mu to preporučio. Zašto to kažem možete pogledati u video uratku.

 

 

I što da čovjek sada napravi ?

 

Što god mu srce želi, jer gliste će se prilagoditi njemu. Zaštita kalifornijskih glista od hladnoće ne bi trebala predstavljati nikakav problem. Čim više truda uložimo, više ćemo dobiti nazad. Preko zime, možemo kompostiranje s glistama u potpunosti zapustiti i tako glistama priuštiti period blage hibernacije. Dobra strana toga je što može rezultirati s eksplozijom populacije glista. Kada gliste osjete nadolazak hladnog vremena, nagonski se krenu više razmnožavati jer nisu sigurne hoče li preživjeti zimu. Kako kokoni glista mogu preživjeti puno veće temperaturne ekstreme, gliste na takav način osiguravaju opstanak vlastite vrste. To znači da ako ste se imalo potrudili oko izolacije legla, na proljeće će vas dočekati sve vaše stare gliste i ogromna populacija mladih. Ako ste se pak potrudili na čim više načina stvoriti i izolirati toplinu kod svojih glista, tim više će te proizvesti glistinca i imati dužu sezonu kompostiranja. Kako god da bilo, gliste vam neće raditi probleme, već će samo biti manje ili više od koristi. :)

 

Comments are closed.