Napravi dom kalifornijskim glistama na otvorenom

Ako ćemo slušati pravila službe pri smještanju kalifornijskih glista na otvoreno, ona kažu ovako. Ne ih smjestiti negdje gdje bi mogle ostati poplavljene za vrijeme velikih kiša ili otapanja snijega. Također je važno da se leglo ne nalazi ispod borova i sličnog drveća jer njihova aromatična smola može negativno utjecati na gliste. Gliste su osjetljive na vibracije zato ih ne smještati blizu autoputa ili željezničke pruge. Blizina izvora vode i sjena u barem jednom periodu dana su uvijek dobrodošli, kako bi kompostiranje s glistama bilo čim ugodnije.

 

Ovaj dom za kalifornijske gliste je smješten usred zapuštenog polja/šikare koja će jednog dana postati šuma hrane. Tlo je teško glineno i što god se posadi, umre ili nikamo ne napreduje. Zato sam odlučio i ovdje dovesti najbolje stručnjake za plodnost tla, a kako sam im sagradio dom i pripremio postelju, pogledajte na fotografijama :)

 

Zastita_od_krtica

Na dno je postavljeno žičano pletivo kao zaštita od krtica, a rubne stranice čine stare drvene grede

Geotekstil

Kao dodatna izolacija postavljen je geotekstil / flis. Nije potrebno ali pri temperaturnim ekstremima svaka sitnica dobro dođe.

Napravimo_postelju

Na red dolazi priprema postelje. Vlažni karton sam usitnjavao rukama dok sam imao volje.

4-stabljike-kukuruza

Dodah samljevene kukuruzovine, jer je toga bilo u blizini.

5-mjesanje

Imah i pokošene trave, tako da sam i to ubacio,sve izmiješao i navlažio još jednom.

6-dodamo_gliste

Na postelju sam istresao leglo glisti i gledao kako se spuštaju u svoj novi dom.

7-pokrov

Za kraj dom za gliste poklopih daskama kako bi im napravio hlad i time umanjio isparavanje vlage.

Sve je sklepano u jedno poslijepodne,a od alata sam koristio ručnu pilu, čekić i čavle. Metar i libela nisu bili potrebni, jer preciznost izrade njihovog doma nije nešto čime se gliste zamaraju :) Trošak mi je bio ispod 100 kn, par metara žičanog pletiva i komad geotekstila kojeg sam imao od prije. Prije nego što sam nabavio geotekstil, koristio sam materijal kojim se biljke pokrivaju kako bi se zaštitile od smrzavanja.

 

Comments are closed.