Treba li životinjski stajnjak kalifornijskim glistama ?

Gladne gliste ?

 

Gliste u raznom organskom otpadu

Gliste u raznom organskom otpadu

Jedan dan razgovarah sa susjedom o glistama i spomenem kako ih ne hranim životinjskim stajnjakom. Na to on zabrinuto odgovara da griješim tako i da su mi gliste gladne. Razumijem da među ljudima postoji takvo mišljenje jer kada god se čuje za kalifornijske gliste, spominju se u kontekstu prerade životinjskih stajnjaka. Samo zato što se kod nas najviše za to upotrebljavaju, ne znači da samo tome služe.

 

Kako je do toga došlo ?

 

Negdje moram krenuti, pa idem od problema do rješenja. Ne tako davno u Americi pojavili su se problemi, nakon što je ljudska vrsta našla manje više uspješne metode kako životinje maknuti s pašnjaka i zatvoriti ih u ogromne farme. Kako to nije način kako si je priroda zamislila da životinje žive, poslala je signale. I to u obliku neugodnih mirisa, zagađenosti podzemnih voda, izvora svakakvih bolesti…
Izmeti životinja koji su od nastanka svijeta uvijek završavali na tlu gdje je životinja upravo pasla, sada se nalaze u ogromnim hrpama u blizini farmi. Nema smisla nabrajati probleme jer u svemu tome nema ništa dobro, osim možda glisti :)

Jer nakon što bi te ogromne hrpe odstajale nekoliko mjeseci i problematične tvari “nestale”, male crvene gliste bi se tamo nastanile. Neki znanstvenici su to primijetili i došli na ideju da bi te male gliste mogle pomoći Americi u borbi protiv “velikih hrpa govana”, koja su prijetila njihovom zraku,vodi i zdravlju.

U svim testovima te crvene gliste su se pokazale kao izvrstan katalizator za pretvorbu stajnjaka u stabilni plodni humus. Priča kaže da znanstvenici koji su radili testove  i selektirali gliste s najboljim radnim karakteristikama su bili s kalifornijskog sveučilišta. Pa su tako i dobile ime kalifornijske gliste kada su donesene na ove prostore. Naravno s njima su došle i upute kako ih hraniti životinjskim stajnjakom jer su sva istraživanja upravo o tome rađena. To i dalje ne znači da samo tome služe :)

 

 Znaju li gliste što trebaju jest ?

 

Znanstvenici koji ih proučavaju samo kako bi saznali više o njima, kažu da gliste gutaju raspadnute komadiće organske materije, a prehranu dobivaju od mikroorganizmima (bakterija, gljivica, plijesni), koji obavljaju tu razgradnju. Zato je i životinjski stajnjak došao na dobar glas jer jednom kada odstoji, postaje savršena hrana za gliste. Takav je postao jer je životinja obavila sav posao usitnjavanja organske materije i još ju mikrobiološki obogatila u svom probavnom traktu. To proizvođaču humusa predstavlja minimalno posla kako bi nahranio gliste.

 

Sve se raspada, samo koliko brzo ?

 

bundeva postaje hrana glistama

Bundeva postaje hrana glistama

Pretpostavljam da ste primijetili da će jabuka kad-tad početi trunuti iako nije prošla kroz nečiji probavni trakt. Tako je sa svom organskim materijom. Sve što je nekad bilo živo, može postati hrana za gliste, ali mikroorganizmi moraju započeti razgradnju. Oni se nalaze svuda oko nas, a koliko će napredovati i razmnožiti ovisi o uvjetima u kojima se nalaze.
Jedna kompostna hrpa je lijepi primjer raja za mikroorganizme jer pruža vlagu, tamu, toplinu i dobar omjer materijala bogatih ugljikom i dušikom. U takvim uvjetima skoro svaki oblik organskog materijala vrlo brzo postaje idealna hrana za gliste.

 

 Zaključak

 

Prema mojem iskustvu, životinjski stajnjak stvarno nije potreban kalifornijskim glistama. Osobno ga nikada nisam koristio iz više razloga. Vjerojatno jer mi nije lako dostupan, pa  bi ga morao kupiti, platiti dostavu, a takve stvari inače izbjegavam ako ikako mogu :) Shvatio sam da uopće nije problem ugoditi mikroorganizmima i tako stvoriti idealnu hranu za gliste od organskih materijala koji mi jesu lako dostupni.

A sada slijedi video, u kojem se vide moje gladne gliste u svom domu na otvorenom :)

 

Comments are closed.