Prizori iz doma za kalifornijske gliste

Sve što je nekad bilo živo, postat će hrana glistama

 

Da bi se nešto smatralo hranom za gliste, prvo razni mikroorganizmi moraju započeti razgradnju. Zato čovjek kada kompostira s kalifornijskim glistama, nagleda se svakakvih oblika života iz tog tajanstvenog svijeta.

Bakterije i gljive(kvasci, plijesni) imaju glavu ulogu u razgradnji organske tvari. One započinju, a kalifornijske gliste drastično ubrzavaju i dovršavaju pretvorbu organske materije u humus.

 

Zato prije nego što vidite ovakve scene

 

prvo će te se povremeno nagledati ovakvih ljepota :)

 

 

Sjemenke, koštice i gomolji ne odustaju tako lako

 

Za očekivati je da će se i oni naći među organskim otpadom koji je namijenjen glistama. U njima je “želja za životom” još uvijek jaka i zato uspješno odolijevaju napadima bakterija i gljivica.

Dom za kalifornijske gliste zbog svog ambijenta pruža idealno okružje za klijanje sjemenki. Ne samo zbog vlage i tame, već i zbog mikrobiološke aktivnosti humusa koja potiče klijanje. Veliki postotak njih, jednom kada proklije, počinje rasti, ali zbog manjka svjetlosti i ne mogućnosti obavljanja fotosinteze, brzo ugiba. Zato i proklijale biljke imaju tu blijedo žutu boju i izgledaju mlitavo.

Malo duže traje ali jednom kada potpuno uvenu i one postaju hrana za gliste. Istina je, ne proklijaju sve sjemenke, a neke i završe u gotovom humusu.

 

 

Na moje veliko iznenađenje nekim biljkama se tako jako sviđa u domu za gliste da uspješno napreduju unatoč manjku svjetlosti. Kao npr. ove palme datulje, koje izvorno dolaze iz pustinjske klime gdje je tlo siromašno i pjeskovito, a Sunce peče i grije cijeli dan.

Od njih bih se posljednjih nadao da će ovako uspješno rasti u vlažnom i mračnom okružju s korijenima u čistom humusu. Priroda je puna iznenađenja, a ja sam radostan jer sam kompostirajući vlastiti biootpad uz pomoć kalifornijskih glista, ujedno dobio i rasadnik palmi datulja, a da nisam morao trunke dodatne energije na to potrošiti.

 

 

 Kažu, treba učiti od prirode

 

Dok se ja tako brinem,katkad i previše, oko svojih glista, ponekad mi moj micek pravi društvo, ako se to može tako nazvati :) Mislim si, možda mi želi reći ” Gazda opusti se i odmori, a kompostiranje prepusti kalifornijskim glistama”

 

 

Comments are closed.