Kalifornijske gliste smještene ispod stabla masline

Josip iz Splita je bio tako dobar i dopustio mi je da predstavim njegov dom za kalifornijske gliste. Na moj zahtjev, poslao mi je nekoliko fotografija pa ih ovdje sa zadovoljstvom dijelim s vama.

Za lokaciju je odabrao hladovinu ispod stabla masline, kako bi ljeti glistama bilo ugodnije. Također, ni maslini nije loše jer će se po njenom korijenju cijediti glistincem obogaćena voda, što joj samo može goditi.

Dom za kalifornijske gliste ispod masline

Drveni dom za kalifornijske gliste smješten ispod stabla masline

 

Gliste hrani biootpadom i ostalim raznim organskim materijalima koje može lako i besplatno nabaviti. Zbog toga će njegov glistinac sadržavati veliku raznolikost nutrijenata i mikroorganizama potrebnih biljkama i tlu.

drveni dom za gliste

Pogled unutra

 

Dom za kalifornijske gliste je pregradio na dva jednaka dijela, kako bi imao funkciju horizontalne migracije. Ideja je vrlo jednostavna,a služi nam kako bi uz minimalan trud odvojili gliste od glistinca. U prvom pretincu će hraniti gliste dok se prostor ne napuni ili dok ne poželi u bližoj budućnosti izvaditi glistinac. Tada će u drugom pretincu napraviti glistama postelju, početi biootpad bacati tamo, te maknuti pregradu. S vremenom će gliste svu organsku materiju obraditi u prvom pretincu i odgmizati tamo gdje je nova hrana. Tako će mu u prvom pretincu ostati čisti glistinac, bez da je morao potrošiti energije na odvajanje glista. Kada se i drugi pretinac napuni, te glistinac izvadi iz prvog, ponoviti cijeli postupak i tako u krug. 

pregrada za funkciju horizontalne migracije

Pregrada za funkciju horizontalne migracije

 

Poklopac je dobra ideja jer pruža više sigurnosti glistama, ali i kontrole nad uvjetima. Tako npr. sprječava prodor kiše, za slučaj da situacija unutra ne postane prevlažna, kao i što blokira Sunčeve zrake i tako sprječava pretjerano isušivanje.

drveni dom za gliste

Ima i praktični poklopac

 

Kako bi imali potpuno iskustvo doživljaja ove kreacije, tu je još nekoliko fotografija.

 

Ako čitate ovo i imate želju pokazati gdje i vi držite kalifornijske gliste, slobodno mi pošaljite par fotografija uz malo teksta i drage volje ću ih objaviti na ovoj web stranici.

drveni dom za gliste

Još jedna za kraj

 

Comments are closed.