Gdje smjestiti kalifornijske gliste ?

Sve dok su zadovoljeni njihovi skromni osnovni uvjeti, rekao bi da je glistama svejedno da li se nalaze negdje na otvorenome ili u zatvorenom prostoru. Što zapravo znači da je svejedno gdje živite, u ogromnoj kući sa još većim dvorištem ili malom stanu bez  slobodnog prostora, ako želite i vi možete “imati gliste”.

Naravno odabir doma za gliste ovisi o količini glista kojom u početku raspolažete ili o veličini prostora koji im možete pružiti. Pri odabiru doma važno je imati na umu njihove potrebe a to su :

 


MRAK
Stoga, gdje god da ih smjestite, osigurajte im mrak, jer kad je svjetlost u pitanju, na njih djeluje kao i na vampire. Ne pretvore se u prah ali se zato isuše i umru. Imajte na umu da se u njihovom prirodnom okruženju uvijek nalaze ispod debelog sloja organske materije koji zadovoljava sve njihove uvjete. Gliste jedino vidimo na površini za vrijeme kišnoga dana, ali to je zato što nemaju izbora jer bi se ugušile da se ostale u svojim podzemnim rupama koje su poplavile od kiše. Zato sljedeći put kad ih vidite tako u bijegu za živu glavu, usmjerite ih prema obližnjem brdu. :)
VLAGA
Mora im biti vlažno, jer su i same velikim postotkom sačinjene od vode. Ako ostanu predugo u stajaćoj vodi, ugušit će se kada potroše sav kisik, zato omogućite otjecanje viška vode iz njihovog doma. Količina vlage u leglu je obično obrnuto proporcionalna količini zraka u leglu, zato cijela umjetnost efikasnog i brzog kompostiranja je da materijal bude što vlažniji ali pritom što prozračniji. Zato koristimo sofisticirane metode postizanja idealnih uvjeta. Ako je leglo suho, dodamo vode, a ako je prevlažno, dodamo suhi karton, papir, suho lišće, sijeno ili bilo koji drugi ugljikom bogati materijal. Znanstveni postupak za analizu situacije u leglu je sljedeći. Uzmete šaku materijala iz legla i stisnete. Ako voda curi van = prevlažno, ako ništa ne curi = presuho, ako kaplje = idealno. 
UGODNA TEMPERATURA
Ljudi i gliste dijele sličan osjećaj za temperaturu. Kad je nama hladno i njima je i kad je nama vruće i njima je, ali leglo glista zbog svoje mase,vlage i mikrobiološke aktivnosti ima stabilniju temperaturu od one vanjske. Svejedno dobro je znati da minimalna temperatura legla koju gliste mogu preživjeti je 1C a maksimalna oko 30C. Zime nisu problem jer suho lišće, pokošena trava, bala slame ili neka stara deka posluže kao lako dostupni izolator legla, a još ako zasniježi, gliste su ugodno smještene i pod zimskim pokrivačem. Više pažnje je potrebno ljeti za vrijeme vrućih dana kada je pametno leglo češće politi vodom. Zato kad birate lokaciju za leglo, u sjeni nečega je uvijek dobra ideja. Kakav god stres da vaše gliste prožive, znajte da kokoni, tj. njihova jajašca podnose puno veće ekstreme, što znači da kad se situacija popravi, nova generacija se pojavljuje.
KISIK
Gliste mogu preživjeti u prostoru s relativno niskom količinom zraka, ali više kisika je uvijek bolje jer se ovdje radi o aerobnom procesu kompostiranja, tj. prisutnim mikroorganizmima je potreban kisik kako bi preživjeli i množili se. Da bi se uvjerili da u leglu ima dovoljno kisika koristimo se nosom. Ako osjetimo ikakav neugodni miris, to su anaerobne bakterije, one koje žive bez prisustva kisika. One nam govore da smo negdje pogriješili u hranjenu glista i zato su se pojavile. Ako dodamo suhi karton, papir, suho lišće, sijeno ili bilo koji drugi ugljikom bogati materijal i promiješamo problem će nestati.
HRANA
Možemo se složiti da vam hrane za gliste nikad neće nedostajati, ali ako za nešto niste sigurni hoće li pojesti, probajte im ponuditi manju količinu pa sami prosudite da li su zainteresirane. S obzirom na veličinu prostora i količini hrane kojom raspolažu kalifornijske gliste također imaju sposobnost reguliranja vlastite populacije . One će se prilagoditi vašem režimu hranjena bilo to svaki dan, jednom tjedno ili jednom mjesečno. Vjerojatno najčešća početnička greška je pretjerivanje s hranjenjem, ali to ubrzo prestane jer osoba shvati da time samo mami mušice i stvara si problem. Postoje dva rješenja. Prvo je kao i uvijek, ugljikom bogati materijal koji se stavi povrh legla u što debljem sloju kako bi spriječio širenje mirisa viška hrane i time privlačio mušice, a drugo je da se hrana zakopa u leglo.

Kalifornijske gliste u zatvorenom

Smjestite li crvene “kalifornijske” gliste u podrum, tavan, garažu, šupu ili bilo koje adekvatno mjesto u kući, tako možete uspješno kompostirati cijele godine zbog stabilnije temperature koju vam pruža zatvoreni prostor.

drveni dom za kalifornijske gliste

Drveni vojni sanduk prenamijenjen u dom za kalifornijske gliste

Stara pčelinja košnica prenamijenjena u dom za kalifornijske gliste

Stara pčelinja košnica prenamijenjena u dom za kalifornijske gliste (na slici nije prikazan poklopac)

Plastični dom za kalifornijske gliste

Plastična kašeta prenamijenjena u dom za kalifornijske gliste

Kalifornijske gliste na otvorenom

Rekao bi da otvorenom kalifornijske gliste možete smjestiti bilo gdje ali svejedno neke lokacije su bolje od drugih. Pročitao sam da nije baš pametno napraviti im dom ispod borova i ostalih četinara jer smola iz njihovih iglica ima negativan učinak na gliste. Iz vlastitog iskustva znam da nije dobro smjestiti ih na područje gdje bi za vrijeme velikih kiša leglo moglo ostati pod vodom. Gliste također ne vole vibracije zato što dalje od ceste i željezničke pruge je dobar odabir. Lokacija koja ima zaštitu od direktnog sunca i prevladavajućih zimskih vjetrova je blizu idealne jer time izbjegnemo visoke ljetne i niske zimske temperature. Kad se već upuštamo u pothvat izgradnje nekog smještaja za gliste dobro je smjestiti ga na čim bolju lokaciju jer si time smanjujemo obujam posla u budućnosti (polijevanje vodom ljeti i izoliranje od hladnoće zimi). Posljednja i najvažnija stvar koju treba imati na umu je blizina vode, jer ljeti će biti potrebno leglo polijevati vodom kako bi osigurali glistama ugodnu radnu atmosferu a i time efikasno kompostiranje. Kao sve gliste i ove kalifornijske imaju jednog opasnog neprijatelja, a to je krtica, zato ako ne želite riskirati da se krtica slasti vašim glistama potrebno je staviti nekakvo zaštitno vodopropusno dno. Najpraktičnije su drvene letve i žičane mreže, ali možete koristiti šta god želite sve dok propušta vodu i ne dopušta kritici ulazak.

Vanjsko leglo kalifornijskih glista, napravljeno od odbačenog drveta

Vanjsko leglo kalifornijskih glista, napravljeno od odbačenih dasaka

Vanjski dom za kalifornijske gliste

Izgrađeno od starih dasaka, rubovi obloženi ciglama i pločama, na dnu žičano pletivo protiv krtica i unutrašnjost podstavljena geotekstilom.

Comments are closed.